Támogatás 7

Poszt-stroke spaszticitást és egyéb izomgörcsöket oldó, közvetlenül a harántcsíkolt izomra ható originális gyógyszerjelölt humán klinikai vizsgálata és értékesítése

A CRU Hungary Egészségügyi és Szolgáltató Kft. 714 millió Ft támogatást nyert a PIACVEZÉRELT KUTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS PROJEKTEK TÁMOGATÁSA című pályázati felhívás keretében “Poszt-stroke spaszticitást és egyéb izomgörcsöket oldó, közvetlenül a harántcsíkolt izomra ható originális gyógyszerjelölt humán klinikai vizsgálata és értékesítése címmel” egy kutatási konzorcium vezetőjeként, melynek tagjai az EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM, valamint a CORDEN INTERNATIONAL Kft. Az 1 357 millió Ft-os összköltségvetést meghaladó projektből egy új gyógyszermolekula humán klinikai vizsgálatát végzi a cég.

A projekt célja egy FDA (amerikai gyógyszerügyi hatóság) valamint EU-s követelményeket is kielégítő korai, humán klinikai vizsgálatok elvégzése, mely tevékenység a gyógyszerfejlesztés egyik legnehezebb és legizgalmasabb lépcsője. A CRU Hungary Kft és munkatársai rendelkeznek hazánkban a legnagyobb tapasztalattal a korai fázisú klinikai vizsgálatok területén, és jelenleg a CRU Hungary Kft rendelkezik Magyarországon a legnagyobb és legaktívabb akkreditált humán fázis I vizsgálóhellyel. A vállalat folyamatosan bővül új telephelyekkel, klinikákkal, kutatási együttműködésekkel Magyarországon, Nyugat-Európában és Dél-kelet Ázsiában.

Idegrendszeri sérülések és neurológiai betegségek során a betegek nagy részénél kialakuló tartós izomgörcsök (spaszticitás) kezelésére jelenleg nincs olyan hatékony gyógyszer, melynek súlyos idegrendszeri mellékhatásai ne tennék szükségessé egy új hatásmechanizmussal működő izomrelaxáns piacra kerülését.

A világon elsőként sikerült kifejlsztenie az ELTE-s kutatóknak, dr. Málnási-Csizmadia András professzor vezetésével egy kismolekulájú hatóanyagot (MPH-220), mely a jelenleg alkalmazott izomrelaxánsokkal ellentétben nem az idegrendszeren keresztül, hanem közvetlenül az izomösszhúzódásért felelős fehérje működésének gátlásán keresztül fejti ki hatását. Ennek megfelelően a súlyos idegrendszeri mellékhatások nem jelennek meg a kezelés során. Nagyfokú szelektivitásának köszönhetően szisztémás adagolása is lehetséges, mivel a szív-érrendszeri működéseket sem befolyásolja, mely szintén nagy piaci előnyt biztosít a jelenlegi kezelésekben alkalmazott hatóanyagokkal szemben.

A projekt során az MPH-220 hatóanyagból előállított formulációban elvégezzük a humán klinikai Fázis 1 vizsgálatokat egészséges önkénteseken. A sikeres humán vizsgálatokat követően megvizsgáljuk egy kis betegszámú Fázis 2a megvalósításának lehetőségeit.

Reményeink szerint a projekt a magyar gyógyszerkutatás egyik legkiemelkedőbb sikere lesz. A projekt szakmai vezetője dr. Málnási-Csizmadia András. A cégről és a fejlesztésekről bővebb információt a www.cruint.com valamint a www.motorpharmacology.com oldalon olvashatnak.

Támogatás adatlapja

Alapadatok
Kedvezményezett neve: CRU Hungary Kft.
Projekt címe: Poszt-stroke spaszticitást és egyéb izomgörcsöket oldó, közvetlenül a harántcsíkolt izomra ható originális gyógyszerjelölt humán klinikai vizsgálata és értékesítése.
Szerződött támogatás összege: 991 940 760 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 73,09%
Projekt tervezett befejezési dátuma (ha megvalósult, akkor a tényleges befejezés): 2024.12.31.
Projekt azonosító száma: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00488