Támogatás 1

Automatizált biomedicina szolgáltatás és eszközcsalád kísérleti fejlesztése

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt célja egy FDA és EU követelményeket is kielégítő automatizált biobanki megoldás fejlesztése, ami a molekuláris medicina és a klinikai kutatás számára hézagpótló. A klinikai molekuláris bioinformatika„ a genomikai és proteomikai eredmények adatalapú hipotézisekké alakítása és a hipotézisek laboratóriumi ellenőrzése által komplettálódhat a molekuláris medicina munkafolyamat. A biobanki minták egy adott szám felett hatalmas kutatási potenciált és egyben eladható terméket is jelentenek.

A legmagasabb követelményeknek megfelelő, meta-adatokkal bőven rendelkező komplex, innovatív megoldás képes lesz számos betegség (például rák, cukorbetegség, neurodegenerativ betegségek) mintáinak egységes rendszerben történő kezelésére.

A korábbi években felállított és „biobanknak- nevezett gyűjtemények kizárólag alapkutatásra használhatók fel, mert a dokumentáció, tárolás, szállítás stb. feltételei nem a nemzetközi szabványoknak és az FDA Guideline-nak megfelelően volt kialakítva. Bár kutatási hasznuk nem megkérdőjelezhető, de az ipari alkalmazásuk nemzetközi szinten költségigényes, hazai viszonylatban már-már lehetetlen volt. A projektben kialakításra kerülő biobank szakmailag ezt a hiányt kívánja felszámolni, valamint segítséget nyújt majd ahhoz is, hogy felmérhetővé váljanak azok a kihívások, melyek a személyre szabott orvoslás klinikai alkalmazását előzik meg.

A fejlesztés megkönnyíti a klinikai tesztelési folyamatokat, kezeli a genetikai vizsgálatokból származó hatalmas adat mennyiséget, elősegíti a klinikai alkalmazási folyamatot, hatékonyan és eredményesen közli ezeket az információkat az orvosokkal a betegek ellátásának javítása érdekében, segíti a laboratóriumokat a genetikai variánsokban rejlő tudás kezelésében, illetve genetikai riportok generálásában, segíti az orvosokat, hogy a pácienseikről megkapják az elkészült tesztet, genetikai adatok cseréjét teszi lehetővé laboratóriumok és orvosok között, partnerek és betegek számára is felhasználóbarát módon.

Támogatás adatlapja

Alapadatok
Kedvezményezett neve: CRU Hungary Kft.
Projekt címe: Automatizált biomedicina szolgáltatás és eszközcsalád kísérleti fejlesztése
Szerződött támogatás összege: 216 434 291 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 68,28%
Projekt tervezett befejezési dátuma (ha megvalósult, akkor a tényleges befejezés): 2019.04.02.
Projekt azonosító száma: KFI_16-1-2017-0046