Támogatás 2

Molekuláris biomarker kutatási és szolgáltatási központ kialakítása az ipari igények kiszolgálása érdekében

A projekt tartalmának bemutatása:

A CRU Hungary Egészségügyi és Szolgáltató Kft. 290 045 844 millió Ft támogatást nyert a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ – Kutatási infrastruktúra fejlesztése (FIEK_16) című pályázati felhívás keretében „Molekuláris biomarker kutatási és szolgáltatási központ kialakítása az ipari igények kiszolgálása érdekében” című pályázattal. A 397 103 905 Ft-os összköltségvetést meghaladó projektből új technológiai rendszert fejleszt a cég.

A precíziós medicina lényege, hogy a megfelelő gyógyszert a beteg előzetesen meghatározott genetikai és egyéb sajátosságai alapján alkalmazzák. Az ilyen jellegű személyre szabott terápiától a korábban megvalósuló és hatékonyabb beavatkozási lehetőséget és a mainál eredményesebb gyógyulást várjunk. A modern, célzott terápiák lényege, hogy a molekuláris diagnosztikán, azaz az ún. molekuláris biomarkerek elemzésén alapulnak.

Magyarországon és a környező országokban jelentős számú klinikai vizsgálat zajlik, amelyek kapcsán a szponzoráló gyógyszeripari cég gyakorta előír molekuláris biomarker elemzést is. Ugyanakkor, egy széles metodikai spektrumot felölelő és többféle betegségcsoportot elemző, nemzetközileg is akkreditált laboratórium hazánkban, sőt a közép-kelet-európai régióban sem került mindeddig kialakításra, és jelentős mértékű lemaradás mutatkozik a hazai molekuláris biomarker kutatásban is. E hiányt felismerve, a Servier Kutatóintézet Zrt. És a CRU Hungary azzal az igénnyel kereste meg az ELTE-t és az MTA TTK-t, hogy velük közösen hozzon létre egy molekuláris biomarker kutató és szolgáltató központot, amely egyfelől saját gyógyszerkutatási és klinikai vizsgálataikat teszi még nyereségesebbé, másfelől hazai és külföldi gyógyszeripari vállalatok, egészségügyi biztosító társaságok, sőt magán személyek megrendelésére számíthat hosszútávon.

A molekuláris biomarker alapú orvoslás jelentős része nem orvosi, hanem nagyon széleskörű természettudományi ismereteket igényel, így például molekuláris biológiai, szerves kémiai és bioinformatikai ismereteket. Ilyen típusú természettudományos komplex tudás magas szinten és kellő kapacitással a Lágymányosi Campus-on, az ELTE TTK-n és IK-n, ill. Az MTA TTK-n van jelen. Az így létrejött FIEK_16 konzorciumban (ELTE, MTA TTK, Servier és CRU Hungary) nemzetközileg is elismert élenjáró kutatók, köztük Lendület és NAP pályázat nyertesei vesznek részt.

Támogatás adatlapja

Alapadatok
Kedvezményezett neve: CRU Hungary Kft.
Projekt címe: Molekuláris biomarker kutatási és szolgáltatási központ kialakítása az ipari igények kiszolgálása érdekében
Szerződött támogatás összege: 290 045 844 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 73,04%
Projekt tervezett befejezési dátuma (ha megvalósult, akkor a tényleges befejezés): 2021.04.02.
Projekt azonosító száma: FIEK_16-1-2016-0005